6 heldere tips voor voldoende water

Het klinkt zo gemakkelijk: 1,5 tot 2 liter vocht per dag binnenkrijgen. Maar zo gemakkelijk is dat in de werkelijkheid nog niet altijd, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Maar één op de vijftien Nederlanders drinkt de aanbevolen hoeveelheid van ongeveer 7 tot 10 glazen per dag.

In dit lijstje zes tips om wat vaker aan dat glas water te denken!

 1. Een glas bij je in de buurt
  Door een glas bij je in de buurt te hebben, is het gemakkelijk om af en toe een slok te nemen. Grote kans dat wanneer dat niet het geval is, je die stap minder snel zet. Zet dus een glas bij je in de buurt, bijvoorbeeld tijdens een huishoudelijke taak.

 2. Zet elke ochtend een karaf water klaar
  Anderhalve liter, hoeveel is dat nou eigenlijk? Zet een grote karaf van 1 tot 1,5 liter klaar en geniet de hele dag van een lekker glas water. Is de karaf leeg? Dan heb je genoeg vocht binnen gekregen!

 3. Kies vaste tijdstippen om te drinken
  Of het nou in de ochtend is of rond het middaguur, vaste tijden kunnen je eraan herinneren om water te drinken. Door daar een gewoonte van te maken, drink je al gauw de gewenste hoeveelheid, buiten je gewone vochtinname.

 4. Zet een wekker
  Met de laatstgenoemde tip in het achterhoofd, is de wekker ook een goede optie om je bewust te maken van het feit dat je een glas water kan drinken. Zet de wekker op de vaste tijden, zo vergeet je het glas water nooit meer!

 5. Download een app
  Voor welk vaardigheid is er tegenwoordig geen app? Ook ter herinnering voor het drinken van een glas water is een applicatie voor een smartphone te vinden. Een glas gedronken? De app telt gemakkelijk met je mee, als je een glas hebt gedronken. Handig ter herinnering, maar dus ook voor de administratie.

 6. Koffie en thee tellen ook mee
  Vaak wordt gezegd dat koffie en thee niets bijdragen aan de dagelijkse minimale vochtinname. Dit klopt echter niet meer. Een kop (kruiden)thee of koffie kan dus gewoon worden meegeteld. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je blijft opletten met het toevoegen van suiker of zoetstoffen in je warme dranken.

Mocht je met bovenstaande tips toch nog een uitdaging vinden om minimaal 1.5 liter water per dag te drinken, dan kun je ook 3 keer per dag bulkdrinken.

Dit betekent dat je dan in de ochtend, middag en avond 3 glazen achter elkaar drinkt om voldoende water binnen te krijgen.