Bekijk het van de positieve kant

Naast een gezonde en actieve leefstijl, zijn er nog meer andere belangrijke factoren die bepalend zijn voor ons welzijn en voor onze levensverwachting. Eén van deze factoren is het horen bij een vaste (geloofs)gemeenschap. Onderzoek toont aan dat onze levensverwachting met vier tot veertien jaar toeneemt als we regelmatig een op geloof of spiritualiteit gebaseerde dienst bijwonen. Het maakt hierbij niet uit om welk geloof het gaat. Het hoeft ook niet per definitie een religieuze geloofsgemeenschap te zijn. Het gaat erom dat je onderdeel bent van een groep gelijkgestemden die positiviteit kan brengen.

Hechte gemeenschap

Maar liefst 98 procent van de Blue Zones-bewoners is lid van een geloofsgemeenschap. In elke Blue Zone hangen mensen een ander geloof aan. Wat de inwoners met elkaar gemeen hebben is dat ze hier actief mee bezig zijn. Zij bezoeken op regelmatige basis een dienst of bijeenkomst. Mensen zijn dus echt onderdeel van een vaste groep gelijkgestemden. In Blue Zone Sardinië (Italië) zijn de meeste mensen katholiek. Inwoners van Okinawa (Japan) hebben een soort mix van religies, waarbij de nadruk ligt op het vereren van hun grootouders. In Loma Linda (California, USA) gaat het om Zevende-dags Adventisten en de inwoners van Ikaria (Griekenland) zijn traditioneel Grieks-orthodox. Hele uiteenlopende geloofsrichtingen dus, die mensen verbinden, kracht, houvast en zin geven. Waarom is het behoren tot zo’n gemeenschap zo belangrijk voor onze levensverwachting?

Fundament

Volgens onderzoeker Dan Buettner heeft dat een aantal redenen. Het lid zijn van een gemeenschap brengt sterke sociale contacten met zich mee en dus ook een groot sociaal vangnet. Het is bewezen dat mensen met een goede sociale achterban minder stress gerelateerde problemen hebben. Hoe minder stress, hoe beter je gezondheid. Ook hebben mensen met weinig stress minder risico op mentale aandoeningen en ze herstellen sneller van eventuele trauma’s en ziektes. Mensen die lid zijn van een hechte gemeenschap, dus elkaar op regelmatige basis treffen, hebben ook minder last van eenzaamheid. Als je ontbreekt bij een bijeenkomst of dienst, wordt er meteen naar je geïnformeerd. Waar nodig bieden mensen elkaar hulp. Je leert rekening te houden met anderen, respect te hebben voor anderen en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dat brengt veel positiviteit met zich mee. Over het algemeen is het zo dat geloof of spiritualiteit aanzet om het beste uit jezelf en anderen te halen. Het zet aan tot goede daden, richting jezelf en anderen. Door al deze factoren geeft een geloofsgemeenschap voor veel Blue Zone-inwoners zin en positiviteit aan het bestaan. Dat is een heel gezond fundament voor een lang leven. Nogmaals, als het over geloof gaat, hoeft dat dus niet per se om een religie te gaan.

Vijf tips om nog meer zin en positiviteit aan je leven te geven

Ben je zelf geen lid van een vaste gemeenschap? Geen nood. Er zijn heel veel andere manieren om positiviteit in je leven te brengen. Het mooie hiervan is, dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Je kunt er vandaag nog mee beginnen. Jilzi geeft 5 gouden tips:

 1. Doe elke dag vrijblijvend iets voor iemand anders.
  Dat kan hem in hele kleine dingen zitten, zoals een complimentje geven aan een buurvrouw, een kaartje sturen naar een oude bekende, de deur openhouden voor degene die na jou een winkel binnenloopt. Hele kleine dingen waar je niks voor terug verwacht, zijn al genoeg om jezelf en een ander een fijn gevoel te geven.
 2. Benoem of schrijf op waar je dankbaar voor bent.
  Als je daar elke dag even stil bij staat, realiseer je je bewust hoeveel er eigenlijk is om dankbaar voor te zijn. Dan wordt het steeds makkelijker om de focus op deze positieve dingen te leggen en de negatieve dingen achter je te laten.
 3. Verwen jezelf.
  Creëer regelmatig even een momentje voor jezelf, gewoon omdat je het waard bent. Of dat nu een lekker warm bad is, een ontspannende meditatie, je lievelingseten, een mooi muziekje of een heerlijk glas wijn bij de open haard, bedenk het maar. Zulke momenten kunnen je veel energie geven. En als je goed in staat bent om jezelf te verwennen, gun je anderen dat ook. Zo bouw je aan positieve relaties met je naasten.
 4. Oordeel niet te hard.
  Niet over jezelf en ook niet over anderen. Dat maakt je leven makkelijk, meer ontspannen en toegankelijker. Gun ieder zijn eigen reis en accepteer je eigen fouten of tekortkomingen. Als iets niet gaat zoals je wilt of hoopt, geef jezelf of de ander gewoon een nieuwe kans. Dat maakt je positiever en dankbaarder en dus een (nog) leuker mens.
 5. Glimlach.
  Dat klinkt misschien een beetje gekunsteld, maar je zult merken dat het werkt. Als jij met een glimlach over straat loopt, krijg je vriendelijke blikken terug. Dat doet wat met jou en met de mensen die je tegenkomt. Bovendien is het met een glimlach op je gezicht vrijwel onmogelijk om negatieve dingen te denken. Probeer maar eens.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!