Ben jij een optimist?

Check hier wat dat voor jou betekent

Als optimist leef je een aanzienlijk percentage langer, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En dat gaat niet om een klein verschil, want dat onderzoek vertelt dat optimisten tien procent in jaren ouder worden dan pessimisten. Begin je dag met een glimlach en bekijk het leven van de positieve kant, want dat kan je dus enorm wat opleveren!

De kans om 85 jaar te worden is als optimist anderhalf keer zo groot. Ook hebben optimisten een kleinere kans om chronische ziekte te krijgen. Dit komt doordat optimisten over het algemeen een gezondere levensstijl naleven en stress ook beter een plek kunnen geven. Optimisme wordt ook in verband gebracht met een lagere bloedsuikerspiegel en cholesterol. Het bereiken van een hogere leeftijd met een gezond leven is voor optimisten daarom ook een stuk groter. Natuurlijk is optimisme geen wondermiddel tegen de dood, maar de conclusie van het onderzoek en de reden voor deze bevindingen is het feit dat optimisme een simpelweg belangrijke psychosociale hulpbron is.

Optimisme

De klassieke betekenis van het woord optimisme betekent ‘het beste van alle mogelijke werelden te leven’. Tegenwoordig kennen we de term optimisme in een wat afgezwakte manier: simpelweg een positieve kijk op het leven hebben. Het van de positieve kant bekijken zorgt ervoor dat je extra geniet van mooie momenten en deze koestert, maar ook in negatieve gevoelens een stukje hoop of relativering kunt vinden. Ben jij een optimist?

Hoe kan jij optimisme omarmen?

Het leven van de positieve kant bekijken is makkelijker dan je mogelijk denkt.

We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je erbij kunnen helpen.

  1. Ga met positieve mensen om
    Een positieve omgeving heeft ook invloed op jouw optimisme. Hun liefde en empathie is aanstekelijk en kan ook jouw doen en laten beïnvloeden. Kijk naar waar deze mensen hun energie vandaan halen en leer hiervan!
  2. Denk met plezier terug aan mooie momenten
    Een leuke vakantie, een heerlijk etentje met vrienden of een mooi concert? Koester deze herinneringen en probeer daaraan te denken.
  3. Wees dankbaar
    Schrijf aan het eind van de dag op wat je allemaal hebt bereikt. Je zult positief verbaasd zijn over hoe lang die lijst is en met een fantastisch gevoel naar bed gaan. En ben je nog niet helemaal tevreden? Ook morgen komt de zon op en wacht er weer een mooie dag!
  4. Stel een doel, een ikigai
    Op Blue Zone-eiland Okinawa zoeken inwoners naar hun ‘ikigai’, je levensdoel en geluk. Deze ‘ikigai’ draait om jouw bestaansreden op aarde. Door een levensdoel te stellen, kun je gemakkelijk positieve veranderingen ondergaan. In plaats van in korte tijd grote veranderingen te ondergaan, kan je door iedere dag een stuk te werken aan jouw ikigai, je op lange termijn gelukkiger maken. Waar kom jij ’s ochtend je bed voor uit?
  5. Omdenken
    Omdenken kan een belangrijke factor zijn in het worden van een optimist. Probeer het probleem om te denken in een mogelijkheid, want in elk probleem ligt een kans verborgen. En kan je het echt niet oplossen? Accepteer de situatie en laat het los. “Soms kun je een probleem het beste oplossen door er geen probleem meer van te maken”, is een quote uit het boek Huh?! – de techniek van het omdenken van schrijver Berthold Gunster.

Erfelijkheid

Bij 25% van de mensen is optimisme genetisch bepaald, blijkt uit het onderzoek. Dat betekent echter niet dat wanneer je een pessimist bent, je dat ook moet blijven. Ga aan de slag met de bovenstaande tips en wellicht weet jij bij negatieve of minder fijne momenten ook een positieve draai aan te geven. Wellicht zijn de bovengenoemde gezondheidsvoordelen wel een motivatie voor je! En onthoud: doe het in kleine stappen.