Onze favoriete Blue Zone-initiatieven dichtbij huis!

De Blue Zones worden steeds populairder en dat is geweldig nieuws! Een ‘echte’ Blue Zone lijkt nog een stap te ver, maar steeds vaker zien we lokale en regionale initiatieven ontstaan die draaien om gezond en vitaal oud worden. In dit artikel lichten we een aantal dicht bij huis Blue Zone-initiatieven uit.

1. Bloeizone Bakkeveen

Met fittesten, een leefstijlboekje dat aansluit op de leefstijl van de vijf Blue Zones en werkgroepen is het Friese plaatsje Bakkeveen een mooi voorbeeld van een initiatief dat zo dicht mogelijk bij een echte Blue Zone wil komen. Er wonen ongeveer 1.500 mensen in Bakkeveen en met 120 deelnemers aan de fittesten is de ‘Bloeizone’, zoals ze het noemen, een groot succes te noemen.

,,Een echte Blue Zone hoeft het hier niet te zijn. Echte Blue Zones zijn afgelegen dorpen met een eigen hechte gemeenschap. Zij leven daar echt anders dan hier in Nederland. In een dorpje van 200 mensen ben je een hechte groep. De wereld is daar anders dan hier”, vertelde Roel Hoekstra in een artikel dat wij eerder schreven over Bloeizone Bakkeveen. ,,Maar steeds meer mensen krijgen wel het idee dat er wat moet veranderen. En dat is een goed teken. Door positief in te spelen op de zingeving, motiveren wij steeds meer mensen om mee te doen.”

Bakkeveen is een lokaal initiatief binnen het project ‘Bloeizone Fryslân’ dat verschillende Friese plaatsen bewust wil maken en wil informeren over gezond oud worden.

2. Himsterhout, Drachten

We blijven in Friesland, want vooral in Noord-Nederland zien we dat er veel Blue Zone-gerelateerde projecten op gang komen. De wijkraad van de wijk Himsterhout in Drachten wilde senioren in de wijk meer laten bewegen en legde daarom een groot sportterrein aan, speciaal voor ouderen.

,,We hebben al veel speelterreinen voor de jongeren en we wilden meer aandacht geven aan de senioren.”, vertelde Eric Annema, lid van de wijkraad tegenover de Leeuwarder Courant. ,,De ouderen zouden meer natuurlijk mogen bewegen en mogelijkheden hebben om elkaar te ontmoeten. Dat is goed voor de gezondheid. We hebben het idee van de Blue Zone als kapstok gebruikt”. Het sportveld dient tevens als belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen om bij elkaar te komen en te bewegen.

Dit herkennen we uit Blue Zone Sardinië, waar mannen iedere dag samenkomen.

3. Cartesius Utrecht

Het mag de naam Blue Zone dan wel niet dragen, maar de wijk Cartesius is op de goede weg. De Blue Zones zijn een grote inspiratie voor deze toekomstige Utrechtse stadswijk, nabij Station Utrecht Zuilen.

“De wijk wordt ontwikkeld met in totaal 2840 woningen, twee parken, een basisschool, sporthal, supermarkt met biologische producten, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen”, vertelde Marja van Reijn in een interview met Jouis. De blik is niet enkel gericht op gezond leven en sporten, maar ook ontmoeten staat hoog in het vaandel in Cartesius. ,,We hebben gemerkt dat we het natuurlijke ontmoeten, zoals bijvoorbeeld een praatje in de supermarkt, echt gemist hebben in coronatijd. Het is belangrijk dat er binnen de wijk een soort chemie ontstaat, want we hebben elkaar echt nodig.”

Naar verwachting is de wijk in 2028 af.

4. Blue Zone Flanders 

We gaan naar onze zuiderburen, want ook in België wordt hard getimmerd aan een ‘Man Made Blue Zone’. In de plaatsen Haspengouw, Geluwe, Ronse, Aunove en Bree is het project afgetrapt. In 2030 moeten er nog zestien locaties bijkomen.

Blue Zone Flanders zet hoog in: In 2030 willen zij vijf miljoen mensen betrekken bij het Blue Zone-project. De Vlaamse politiek ziet een Blue Zone in Vlaanderen overigens ook zitten. “We moeten van Vlaanderen een Blue Zone maken: een duurzame omgeving en een manier van leven waardoor iedereen in goede gezondheid oud kan worden. We moeten koplopers worden in gezond leven”, vertelde Joachim Coens, voorzitter van politieke partij CD&V tegenover Nieuwsblad.

Volgens Coens is België voorloper op het gebied van geneesmiddelen, een slecht teken. ,,Mensen moeten de kans krijgen om te leven, niet gewoon te overleven.”

De Blue Zone-leefstijl is allang niet meer die ver-van-het-bed-show in afgelegen gebieden. Steeds meer initiatiefnemers proberen de leefstijl van deze vijf Blue Zone gebieden op aarde - waar de mensen gemiddeld 90 jaar of ouder worden in goede gezondheid - dichter bij huis te halen.

Wellicht ben je zelf ook enthousiast geraakt om iets van deze levensstijl te omarmen. Begin met kleine stappen, bijvoorbeeld door gezonder te eten.

Langzaam aan kun je zo je eigen Blue Zone beginnen!


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.