Boerenkool

Boerenkool is de wintergroente. Het is bij uitstek één van de gezondste en meest voedzame groenten die we kennen. Het is een typische bladkool, erg populair in Noord-Europa. Nederland is nog het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld. Nederlandse boerenkool is van september tot maart volop vers verkrijgbaar. In de diepvries uiteraard het hele jaar.

Hoe gezond is deze kool nu echt? Hou je vast!

Boerenkool bevat weinig calorieën en is heel rijk aan voedingsstoffen. De groente bevat grote hoeveelheden vitamine A, C, K en B6. Daarnaast bevat deze koolsoort veel verschillende soorten mineralen zoals calcium, mangaan, kalium, koper, ijzer, selenium en magnesium. 

Calcium en mangaan zijn belangrijk voor sterkte botten en kalium zorgt voor gezonde bloeddruk. Koper is goed voor je weerstand en ijzer voor een stabiel energieniveau. Selenium is een krachtige antioxidant die onze cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Magnesium is bij maar liefst zeshonderd lichaamsprocessen betrokken.

Ook bevat boerenkool veel eiwitten en vezels. Bij een portie van 100 gram krijg je 4 gram eiwitten, 2,5 gram vezels en 120 milligram vitamine binnen. Dat is meer dan 100 procent van de minimale hoeveelheid vitamine die je dagelijks nodig hebt voor een goede gezondheid en weerstand. 

Boerenkool bevat krachtige antioxidanten en glucosinolaten die de cellen van je weefsels en organen beschermen. De kool bevat zelfs gezonde omega 3-vetzuren in de vorm van alfa linoleenzuur.

Bijkomend voordeel is dat boerenkool door het lage caloriegehalte en de rijke voedingswaarden ook heel geschikt is als je op je gewicht wilt letten. De groente verzadigt goed terwijl je toch weinig calorieën binnenkrijgt. Daardoor heb je niet zo snel weer trek en grijp je minder snel naar ongezonde snacks.

Dit zijn zomaar een aantal van de gezonde aspecten van boerenkool. Sommige mensen beweren dat het ook nog stoffen bevat die goed zijn voor je cholesterol, die veroudering tegengaan en die je ogen versterken. 

De lijst van gezondheidsvoordelen lijkt eindeloos. 

Een echte superfood dus deze wintergroente, die overigens ook in de zomer veel wordt gebruikt in smoothies. Niet gek nu je weet hoe ongelofelijk gezond deze groente is. 


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.