Een Beetje Leuker Ouder Worden (BLOW)

Fotograaf: Mark Uyl

Een Beetje Leuker Ouder Worden. Het is het motto van Wies Verbeek (57) en haar blog Blow.nl. Met tips voor de geest en de binnen- en buitenkant hoopt ze dat iedereen over twintig jaar nog net zo fit en vitaal is als nu.

,,Eigenlijk begint het ouder worden al vanaf je 25e”, vertelt Verbeek. ,,Maar pas als je de veertig bent gepasseerd, begin je pas echt bewust te worden van het feit dat je ouder wordt. Je krijgt rimpels en af en toe ook te maken met fysieke klachten. Dan realiseer je je dat je gezonder moet gaan leven. Als vijftiger vind ik het leven zo leuk, ik zit beter in mijn vel dan vroeger en ik kan nog van alles: sporten, werken, op reis gaan. Dat wil ik graag vasthouden, zolang mogelijk zonder kwalen van het leven genieten. Wie wil dat niet?”

Zo noemt ze een paar van die tips: ,,sta op of loop als je telefoneert en maak een wandelafspraak met een vriend of vriendin in plaats van in een café. Maar het kan nog kleiner: We zijn al snel geneigd om ergens tegenaan te leunen als we ons afdrogen wanneer we uit de douche komen. Ook gaan we al snel zitten als we sokken of schoenen aantrekken. Doe dat niet, blijf staan. Het is een heel goede balansoefening. Daag je lichaam uit!”

Ook de geest is een belangrijk aspect op Blow. ,,Persoonlijk is het voor mij een doemscenario om dementerend te worden of Alzheimer te krijgen. Het kan ons allemaal gebeuren ook als je gezond leeft. Ik wil zoveel mogelijk doen om de kans erop te verkleinen. Je kunt het brein en de geest trainen door bijvoorbeeld eens een andere route te nemen naar je werk, of door met je andere hand te schrijven. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen gemaakt worden in je hersenen. Alles wat je lastig vindt of anders is dan je gewend bent, draagt bij aan de training van het brein. Je moet het jezelf lichamelijk en geestelijk niet te makkelijk maken.”

Iedere ochtend staat Wies op met een wandeling. Dat doet ze in kleine stapjes, maar in een vlotte pas. Die techniek staat bekend onder de naam Brisk Walking. ,,Ik doe dat voordat ik ontbijt”, vertelt ze. ,,Op die manier wordt mijn vetvoorraad aangebroken. Ik merk dat het snelwandelen me meer energie geeft. Daarbij doe ik stretchoefeningen, dat zorgt voor een betere flexibiliteit van de spieren. Maar ook de fiets is een laagdrempelige manier van bewegen. En je kunt de fiets natuurlijk ook als bewegingsmiddel inzetten om van plek naar plek te komen. Pak die fiets eens wat vaker! En nee, niet de elektrische fiets. Ook dat is weer een hulpmiddel waarmee we het onszelf veel te makkelijk maken.”

Als je je focust op minder zitten in plaats van op meer sporten kom je al een heel eind, zegt Verbeek. ,,Radicaal het roer omgooien helpt meestal niet, doe het in kleine stapjes. Mensen roepen vaak: vanaf morgen ga ik minder koolhydraten eten en twee keer per week sporten. Meer dan tachtig procent van de mensen die drastisch wil veranderen valt terug in een oud patroon. Begin met een klein dingetje bijvoorbeeld: ik eet niet meer na acht uur ’s avonds. Dat hou je dan net zo lang vol tot het een gewoonte is geworden. Pas dan neem je weer een ander klein stapje bijvoorbeeld: vanaf nu ga ik 10 minuten voor de lunch wandelen. Kleine veranderingen beklijven zoveel beter.”

Enthousiast vertelt Wies over haar reis naar Blue Zone Sardinië. Daar kwam ze nadat het Blue Zone-boek van Dan Buettner werd uitgebracht in Nederland en de uitgeverij een reis naar het eiland organiseerde. ,,Ik was echt ongelofelijk verbaasd hoeveel negentig- en honderdjarigen er waren”, vertelt ze. ,,En allemaal topfit! Net vertelde ik over de extra beweging die we dagelijks nodig hebben, maar daar zijn ze daar niet eens mee bezig. Die beweging zit namelijk al standaard in hun levenswijze. Ik sprak met een man die de leeftijd van 103 had bereikt. Hij was zo druk bezig met het snoeien van zijn boomgaard, dat hij bijna geen tijd had om mijn vragen te beantwoorden. Ik vroeg hem hoe hij op deze leeftijd nog zo fit en vitaal kon zijn. Het antwoord? Hij had geen idee waar ik het over had! De mensen daar hebben een reden om op te staan. Ze drinken een gezellig glaasje zelfgebrouwen wijn en werken vaak in familieverband. Een sterke community zoals je die daar hebt, dat kun je je in Nederland gewoon niet meer voorstellen.”

Voor Wies is 2021 een belangrijk jaar geweest. Met haar blog Blow groeit ze dagelijks, ze geeft regelmatig workshops en presentaties en ze is bezig met het schrijven van een boek. ,,Blow is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Wat ik fijn vind is dat ik merk dat de belangstelling voor gezond oud worden begint te groeien. Ik ben nog meer gaan bewegen en doe iedere dag nieuwe tips op. Onlangs leerde ik hoe ademen door de neus je leven kan veranderen. Het is bijzonder dat je steeds nieuwe dingen leert.”

Ook om het aankomende jaar op gezonde wijze in te gaan, heeft ze tips: ,,Blijf die makkelijke aanpassingen in het dagelijks leven toepassen. Let op of je voeding natuurlijk is en voorkom het eten uit zakjes en pakjes. Dat is al zo’n grote stap naar een gezonde levensstijl, zonder dat je jezelf allerlei verboden oplegt. En als allerbelangrijkste: zit niet teveel, maar sta, beweeg en leef!”


Misschien vind je dit ook leuk:

Artisjok

Artisjok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.