Kikkererwtenburgers

Deze lekkere, pittige burgers zijn geïnspireerd op falafel en bovendien kun je ze heel gemakkelijk maken omdat je ze niet hoeft te frituren.

Fort Worth, de grootste blue zones-gemeenschap in de VS, begon haar Blue Zones Project in 2014. Meer dan
driehonderd bedrijven en organisaties hebben zich destijds verplicht om de gezondheid van werknemers en consumenten te bevorderen, en van de burgers zijn bijna 90.000 mensen actief bij de beweging betrokken. Sindsdien heeft zich in Fort Worth een belangrijke verbetering voorgedaan: het roken nam af met 31 procent, het aantal mensen dat drie keer per week sportte, steeg met 17 procent en het algemene welzijn en de levensvreugde zijn gestegen.

In de afgelopen vijf jaar steeg Fort Worth van plek 185 naar 31 op de lijst van gezondste steden van de VS.



Ingrediënten

  • 400 g gedroogde kikkererwten (of 4 blikken van 400 g kikkererwten, uitgelekt)
  • 5 teentjes knoflook
  • ½ zoete ui, in ringen
  • 25 g koriander
  • 25 g peterselie
  • 3 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  •  mespuntje gemalen kardemom
  • 1 el bakpoeder
  • extra vergine olijfolie, naar behoefte
  • partjes citroen, om erbij te serveren

Handig in de keuken!

Bereiding
Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom. Schenk er minstens 1.5 liter water bij, zodat ze helemaal onder staan. Laat de kikkererwten 18-24 uur weken. Laat ze goed uitlekken. Sla deze stap over als je kikkererwten uit blik gebruikt.

Doe de kikkererwten en alle overige ingrediënten (behalve de olijfolie en citroen) in een keukenmachine. Maal alles tot het mengsel tot samenhang begint te vertonen en schrap tussendoor zo nu en dan de komwand van de keukenmachine schoon.

Pak een handvol van het mengsel en vorm er een bal van. Als je een stevige bal kunt maken is het mengsel goed van structuur. Als de bal uit elkaar valt, moet je nog wat langer malen. Voeg daarbij geen extra water toe: van te nat deeg kun je geen bal vormen.

Vorm zo burgers van een ½ cm dik.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg genoeg olie toe om de bodem met een dunne laag te bedekken.

Leg de kikkererwtenburgers voorzichtig in de hete olie van de pan. Bak ze 2 minuten aan beide zijden of tot ze mooi bruin zijn. Schep ze op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Serveer ze met partjes citroen in een sandwich of bij een salade.

*Recept van chef-kok Sandra Lewis van Life at the Table, Blue Zones Project Fort Worth, Texas

**Dit recept komt uit het
Blue Zones Kookboek

jouis logo wit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.