Winterse Aardappelsalade

Intro door Dan Buettner vanuit het Blue Zones Kookboek

Mijn laatste bezoek aan Ikaria viel in het voorjaar, de periode waarin zowel de laatste wintergroenten als de eerste verse oogst op tafel verschijnen.

De Ikarianen hebben een uniek talent voor het combineren van eenvoudige ingrediënten met allerlei kruiden; deze salade is vullend door de aardappels (die een belangrijke plaats innemen in de mediterrane keuken) en geurig door de verse dille en groenten. 

Deze snel en gemakkelijk klaar te maken maaltijd stamt uit het verleden, toen de vrouwen op het land werkten en weinig tijd hadden om te koken.



Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 1 kg aardappels, geschild en in vieren of achten, afhankelijk van hun grootte (vastkokende aardappels of rode aardappels zijn het geschiktst)
  • 5 g vers gehakte dille
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 3-5 el rode wijnazijn
  • zout en peper (naar keuze)
  • 40 g rucola, gehakt
  • 60 g spinazie, gehakt
  • 1 grote zoete ui (bijv. Vidalia), in dunne ringen
  • 1 kleine krop botersla of bindsla, gehakt
  • 1 radijs, in plakjes (naar keuze, ter garnering)

Handig in de keuken!

Bereiding
Breng het water in een grote pan aan de kook.

Voeg de aardappels toe en kook ze zonder deksel in circa 12 minuten gaar.

Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.

Giet de aardappels af en laat ze afkoelen.

Doe de dille, olijfolie en azijn in een kleine kom, strooi er zout en peper over en klop alles goed door elkaar.

Doe de aardappels in een mooie grote schaal, giet de dressing erover en roer de aardappels om.

Voeg vlak voor serveren de overage ingrediënten toe en meng ze goed door de aardappels.

Garneer de salade eventueel met plakjes radijs.

*Dit recept komt uit het
Blue Zones Kookboek

jouis logo wit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.