Herontdek de Extra Vierge Olijfolie in de meest pure vorm – Deel 3: Koken met extra vierge olijfolie

Mensen uit het Middellandse zeegebied behoren tot één van de gezondste bevolkingsgroepen ter wereld. Dat wordt toegeschreven aan het eetpatroon, met als belangrijke basis olijfolie. Niet voor niets liggen 2 van de 5 Blue Zones in het mediterrane gebied. Hier wordt olijfolie in de meest pure vorm genuttigd: extra vierge.

Extra vierge olijfolie is de hoogste gradatie die er is. Het werkt aantoonbaar ter preventie van hart- en vaatziektes en diverse vormen van kanker en alzheimer.

In deze reeks artikelen vertellen we daarom waar je op kunt letten om goede van slechte olijfolie te onderscheiden, zodat olijfolie weer een dagelijkse routine kan worden ter bevordering van een gezonde leefstijl! In de vorige 2 artikelen hebben we inzichten gegeven in de zuurgraad en de polyfenolen, de misverstanden, duurzaamheid en het prijskaartje van kwalitatief hoogwaardige olijfolie.

In dit derde en tevens laatste artikel leer je hoe je het best kunt koken met EVOO, de afkorting van extra vierge olijfolie.

Koken met EVOO

Een van de belangrijkste levenslessen van de Blue Zones is om ‘wijs’ te eten en te kiezen voor de juiste voeding. Met name de twee Blue Zones in het mediterrane gebied (Sardinië en Ikaria) refereren daarbij aan het Mediterrane dieet.

De term mediterraan dieet geeft wellicht het idee dat alle mediterrane bewoners hetzelfde dieet volgen. Dat is niet het geval. Het is een vrij brede term. Per gebied en per land zijn er nogal verschillen in bijvoorbeeld de hoeveelheid wijn, melk kaas, fruit, groente die genuttigd wordt. Ook olijfolie wordt overal anders gebruikt. Zo eten Grieken olijfolie bijvoorbeeld meer met zuurdesembrood en olijven en Italianen met pasta.

Ook hier laten uitgebreide, soms jarenlange, studies zien dat het traditionele Griekse dieet zoals het dieet was voor 1960, met een hoge consumptie van olijfolie bijdraagt aan een beter en langer leven. Bijvoorbeeld op Kreta laten studies zien dat het consumeren van goede vetten, veel ijzer, antioxidanten (bijv. in wijn en olijfolie), vitamine E en C, een preventieve werking hebben tegen hoog cholesterol en bepaalde vormen van kanker.

Tenslotte nog enkele tips van vooraanstaande onderzoekers en chefs om extra vierge olijfolie (EVOO) dagelijks te gebruiken en vooral ook om ervan te genieten:

Tips om te genieten van olijfolie

  1. In plaats van de bekende kruidenboter, serveer extra vierge olijfolie in een kommetje mét kruiden (rozemarijn, oregano, munt) en dip daarin kleinere stukjes zuurdesem (stok)brood. Eventueel samen met (snoep)tomaatjes of olijven.
  2. Kies vooral voor olijfolie in koude gerechten of gerechten die niet al te lang en heet gebakken moeten worden, zodat de olijfolie niet oxideert.
  3. Voor bakken en braden gebruik olijfolie speciaal voor warmgebruik, waarbij het vruchtvlees, de eiwitten en het vocht er zoveel mogelijk is uitgehaald.
  4. Besprenkel je gekookte groente of aardappelen met extra vierge olijfolie.
  5. Bij het barbecueën, leg het vlees, vis, gevogelte of groente in een marinade van extra vierge olijfolie (geschikt voor bakken) en kruiden. Natuurlijk beter voor de smaak maar hierdoor blijft de buitenkant bij het grillen zacht.

Jamie Oliver is fan van de Griekse leefstijl, die bekend staat als een van de gezondste leefstijlen ter wereld. Ook houdt hij van hun liefde voor extra vierge olijfolie. Jamie is van mening dat olijfolie beter is om mee te koken dan boter, vanwege het hoge gehalte onverzadigde vetten.

Kortom; als je houdt van een gezonde leefstijl, gebruik dagelijks extra vierge olijfolie in de meest pure vorm!