Het lekkerste zuurdesembrood maak je gewoon zelf

De doorsnee Nederlander eet graag een sneetje brood. Zo’n 85 procent van de Nederlanders eet dagelijks een boterham. Onder senioren is dit percentage met negentig procent, zelfs nog een stuk hoger! Veel mensen zien brood namelijk als een makkelijke, voedzame en lekkere maaltijd.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vers brood te eten. Een groot deel van het brood dat we nuttigen, is ‘fabrieksbrood’. Dat wordt snel gebakken en krijgt bijna geen tijd om te rijzen. Dat is echter hard nodig om een brood smaak en textuur te geven. Tevens wordt veel gist en andere E-nummers toegevoegd aan brood dat op snelle wijze in de fabriek wordt geproduceerd.

Probeer zoveel mogelijk zuurdesembrood te eten, is daarom het advies. Dit komt vooral door het lagere fytaatgehalte. Dit verhoogt de opname van mineralen, waardoor het veel voedzamer is dan een snee wit of bruin brood. Verder verhoogt zuurdesembrood ook het foliumzuurgehalte (Vitamine B11). Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen.

Het is ook voor mensen met een glutenintolerantie een uitstekende optie voor een voedzame maaltijd. Zuurdesembrood is stukken makkelijker te verteren dankzij de probiotische eigenschapen. Dat zijn niet verteerbare vezels die de gunstige darmbacteriën voeden. Dit bevordert de gezondheid van je darmen en dus ook je spijsvertering.

Onderzoek heeft aangetoond dat zuurdesembrood de glycemische waarden van een maaltijd verlaagt. De glycemische index toont aan op welke snelheid je lichaam voeding verteert. Hoe lager de waarden hoe stabieler je bloedsuikerspiegels, wat het risico op chronische ziekten lijkt te verminderen. Maar bovenal, smaakt dit brood geweldig!

Blue Zones & Zuurdesembrood

Op het Blue Zone-eiland Sardinië wordt veel zuurdesembrood gegeten. Op Ikaria wordt het ook veel genuttigd. Zij gebruiken verschillende graansoorten, zoals rogge, gerst, griesmeel en tarwe. Naast zuurdesem is volkorengraan ook een goede optie als boterham.

Het lekkerste zuurdesembrood maak je natuurlijk zelf!

Dit is het recept van Eleni uit het Blue Zones Kookboek, een vrouw van boven de zeventig, woonachtig op Ikaria.

Recept zuurdesembrood

Ingredienten:

  • 450 ml zuurdesemstarter
  • 240 ml water op kamertemperatuur
  • 450 g volkorenmeel
  • 450 g griesmeel
  • zout en peper
  • sesamzaad (naar keuze)
  • Roer de zuurdesemstarter in een grote kom door het water. Gebruik een andere kom om het volkorenmeel en griesmeel met zout en peper te mengen.

  • Voeg het meel langzaam , in hoeveelheden van 200 g, aan het watermengsel toe en roer het bij elke toevoeging goed door. Kneed het deeg, ongeveer 20 minuten met je handen, tot al het meel goed is opgenomen.

  • Leg het deeg in een lage, ronde bakvorm met een doorsnede van 50 centimeter. Bestrijk het met olijfolie en strooi er indien gewenst wat sesamzaad over. Snijd een klein kruis in het midden van het deeg, bedek het met een doek, en laat het dan twee uur rijzen.

  • Bak het deeg eerst zo’n 20 minuten in een oven op 120 graden. Daarna nog twintig minuten op 100 graden en tot slot nog eens twintig minuten op 180 graden. Het resultaat is een overheerlijk zuurdesembrood.

    *Zuurdesemstarter is een gefermenteerd mengsel van meel en water. Je kunt zuurdesemstarter online bestellen of kopen bij een thuisbakker. Ook kun je dit zelf maken.

  • Gebruik een glazen pot en meng daarin 240 g volkorenmeel met 350 ml water tot een dikke vloeistof. Bedek de pot met een theedoek of stevig keukenpapier en bind dit vast. Zet de pot op het aanrecht, buiten zonlicht.

  • Na twee dagen begint de starter te rijzen en verschijnen er luchtbelletjes. Schep driekwart van het mengsel uit de pot en gooi het weg. Voeg 120 g volkorenmeel en 110 ml water toe en roer alles goed door elkaar. Bedek de pot weer en laat hem 24 uur staan.

  • De starter is klaar voor gebruik als er schuim op komt te staan. Bewaar de starter in de koelkast. Zuurdesemstarter die je in de koelkast bewaart, moet je eenmaal per week voeden met 120 g bloem en 110 ml water. Roer het mengsel weer goed door en laat het circa 2 uur op kamertemperatuur rusten voor je het weer terugzet in de koelkast.