Honing

Honing is met name in Blue Zone Ikaria (Griekenland) een populair ingrediënt. Het wordt daar door de koffie geroerd en oudere Ikarianen eten elke morgen en voor het avondeten een eetlepel pure honing. Het wordt daar ook gebruikt bij het bestrijden van verkoudheid en het verzorgen van wonden.

Maar is honing eigenlijk wel zo gezond?

Over weinig voedingsmiddelen bestaat zo veel discussie als over honing. De één noemt het een gezond en natuurlijk zoetmiddel, de ander beweert dat het niets beter is dan gewone suiker.

Omdat honing een natuurlijk product is, gaan mensen ervan uit dat het ook gezond is. Honing kent zeker gezonde aspecten, maar vergeet niet dat het in principe gewoon suiker is: een mengeling van glucose en fructose. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Hierdoor zitten er per 100 gram iets minder calorieën in.

Gezonde aspecten

Wel bevat honing, met name de donkere varianten, antioxidanten: stofjes die celschade in je lichaam voorkomen. Die zijn goed ter bescherming tegen ziektes zoals kanker.

Ook als middel tegen keelpijn doet honing het goed. Door de antibacteriële werking van honing is het tevens heel geschikt om wondjes te ontsmetten.

Naast een natuurlijk antibioticum wordt honing ook wel eens een probioticum genoemd. Dat betekent dat het goed is voor de bacteriën die in je darmen leven. Die darmflora zijn belangrijk: ze bepalen veel van je gezondheid en hebben mogelijk zelfs invloed op je humeur.

Onderzoek met onbewerkte honing op muizen suggereert inderdaad dat honing een gezonde darmflora versterkt. Ook verbetert honing je herstel na het sporten. Het is namelijk een goede bron van koolhydraten en die zijn essentieel om na het sporten je glycogeen – in feite de energievoorraad die je spieren nodig hebben om te functioneren – aan te vullen. Wanneer je je glycogeenvoorraad niet aanvult, hebben je spieren namelijk niet de energie die nodig is om nieuw spierweefsel op te kunnen bouwen.

Biologisch

Honing heeft dus zeker een aantal gezondheidsvoordelen, maar vergeet niet dat het uiteindelijk gewoon vloeibare suiker is.

Daar komt nog eens bij dat veel honing in de supermarkt geen ‘echte’ honing is. Het is geproduceerd door bijen die suikerwater te eten krijgen, in plaats van planten met echte voedingstoffen. In het slechtste geval is er zelfs gewone suiker aan de honing toegevoegd, om de productiekosten te verlagen.

Gebruik er dus niet teveel van. En kies bij voorkeur biologische honing. Dit is minder bewerkt, bevat geen ongezonde toevoegingen en geen bestrijdingsmiddelen. Zo hou je de honing zo gezond mogelijk.