Inspiratie vanuit de Blue Zones

“Het is fascinerend en inspirerend om te zien hoe de mensen in deze gebieden op een hele natuurlijke manier tot op zeer hoge leeftijd actief en daardoor vitaal blijven.

Ik hoop met Jouis een stukje Blue Zone naar Nederland te halen en mensen te helpen om van hun oude jaren gouden jaren te maken. 

Want niet onze genen, maar ons leefstijl bepaalt hoe we oud worden”

Jiske Simons // Jouis

Jouis.nl inspireert en ondersteunt senioren om een gezond, fit en gelukkig leven te leiden. De gedachte achter Jouis is de levensstijl uit de Blue Zones waar de mensen gemiddeld 90 of zelfs 100 worden en tot het einde actief en vitaal blijven. Een natuurlijk eetpatroon, fijne sociale omgeving en actief blijven zijn de geheime ingrediënten.

De eerste activiteit is de Jouis kookclub waar ouderen bij elkaar komen om samen lekkere gezonde recepten te koken geïnspireerd op de Blue Zones. Daarin komen alle belangrijke elementen samen die mensen kunnen helpen om gezond en gelukkig oud te worden en langer vitaal te blijven.

Langer gezond en gelukkig

In de Blue Zones worden senioren niet weggestopt in een bejaardenhuis, zittend op een stoel, maar blijven ze actief, zowel fysiek als mentaal sterk.

De mensen in deze 5 gebieden op de wereld hebben veel minder last van ziekten als hartfalen, diabetes, kanker, botontkalking (osteoporose), overgewicht en alzheimer dan andere bevolkingsgroepen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in deze Blue Zones een aantal overeenkomsten hebben in hun leefstijl. Die overeenkomsten zijn dé factoren die verantwoordelijk zijn voor een langer, gezond en gelukkig leven.

Naast een actieve levensstijl speelt de sociale omgeving en voeding een hele belangrijke rol.

Eenzaamheid onder ouderen

Het Jouis platform brengt al deze elementen samen. Mensen leren op een eenvoudige manier wat Gezond - Geluk - Samen allemaal te bieden heeft. Op die manier blijven ze actief, gezond en kunnen ze langer goed voor zichzelf en hun naasten zorgen.

Het stimuleren van sociale bezigheid kan mooie ontmoetingen tot stand brengen tussen ouderen. 

Zo draagt Jouis bij aan het verminderen van eenzaamheid die zo’n 700.000 ouderen in Nederland treft op dit moment.

Oud is goud

Initiatiefnemer van Jouis – een verkorting van het woord jouisseren wat genieten betekent – is Jiske Simons.

Zij sprak uitvoerig met de wetenschappers die de levensstijl in de Blue Zones onderzoeken. Ook ontmoette ze veel oudere inwoners uit het deel van Sardinië dat tot 1 van de 5 Blue Zones op de wereld behoort.

Dit alles inspireerde haar tot Jouis.nl.


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.