Internetveiligheid

Internet wordt nog steeds met het jaar belangrijker. We gebruiken het om te WhatsAppen of te Facetimen met familie en vrienden, of om de krant te lezen. Tegenwoordig gebruiken we het ook voor belangrijkere zaken. Denk bijvoorbeeld aan bankieren. In dit artikel geven we wat tips om het internet op een veilige manier te gebruiken.

Criminaliteit

Steeds meer senioren weten de weg naar het internet te vinden. Daarmee is het stukken gemakkelijker contact zoeken, om het nieuws te volgen en het online zijn brengt een sociale controlefunctie met zich mee. Het is daarom belangrijk om bewust te blijven van de capabiliteit van internetcriminelen. Hieronder twee vormen van oplichting, die de laatste tijd veel voorkomen.

Oplichting via WhatsApp

Je krijgt plots een Whatsappje dat een vriend of familielid, geld nodig heeft. Met die smoes gaan de grootste bedragen richting Whatsapp-fraudeurs. Het is big business voor internetcriminelen, die op sluwe wijze geld willen aftroggelen.

In de onderstaande video van de politie, wordt uitgelegd hoe deze vorm van oplichting eruitziet en hoe je jezelf er tegen kan beschermen.

Het sms’je van de bank

‘Uw kaart is verlopen.’ Zomaar een voorbeeld van een ‘SMS’je van de bank’. Oplichters verschuilen zich achter de identiteit van een bank, in de hoop om aan je kaartgegevens te komen. Reageer nooit op deze SMS’jes, maar bel altijd de bank voor informatie.

Password manager

Veel senioren gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord. Denk aan de naam van een huisdier, of de geboortedatum van een kleinkind. Ervaring leert dat die wachtwoorden echter gemakkelijk te raden zijn voor mensen met foute bedoelingen. Een zin, in plaats van een woord, maakt het kraken ook een stuk lastiger. Het vaak veranderen van wachtwoorden wordt sterk aangeraden, al is het soms moeilijk om voor iedere website te onthouden wat het wachtwoord is. Een password manager kan dan uitkomst bieden. Een password manager werkt als een kluis. Hierin bewaar je je wachtwoorden en enkel met een sleutel heb je hier toegang tot.

Goed nieuws voor gebruikers van een Apple-toestel. Zij hebben al toegang tot zo’n wachtwoord bewaker. Je kunt het vinden onder het icoontje van een sleutelhanger op je iPhone of iPad. Meer info over het inschakelen van een password manager op iPhone vind je hier.

Maar ook Google heeft een password manager, speciaal voor Android-toestellen. De wachtwoorden die je daar invoert, slaan zichzelf automatisch op. Op die manier kun je er dus ook voor kiezen om onmogelijk raadbare wachtwoorden te kiezen bij een website. Via de Google-password manager kom je er gemakkelijk bij, terwijl ze veilig zijn opgeslagen op jouw Google-account.

Het televisieprogramma Kassa spendeerde eerder ook aandacht aan password managers. Het item, met meer informatie en een consumententest, vind je hier.