Interview met Tamara de Weijer

Interview met Tamara de Weijer

Buiten haar werk als huisarts, heeft Tamara de Weijer verschillende boeken over voeding en leefstijl geschreven, geeft ze regelmatig lezingen en heeft ze een eigen online leefstijlprogramma. Dat idee kreeg Tamara, toen zij op jonge leeftijd veel last kreeg van buikklachten, ze kreeg op haar 15e de diagnose prikkelbare darm syndroom. ,,Daar heb ik nu vrijwel geen last meer van, niet door medicatie, maar door een leefstijlverandering”, zegt ze. Op dat moment begon er een lichtje te branden. Reden voor haar om nu anderen op een actieve wijze te inspireren om een verandering in de leefstijl te ondergaan.

,,Dit is een veel leuker stuk van mijn vak”, vervolgt De Weijer.

,,Het inzetten op voeding en leefstijl vind ik enorm belangrijk. Dat is veel leuker dan alleen maar medicatie voorschrijven.”

Tamara de Weijer laat weten beïnvloed te worden door de zogenaamde ‘blue zones’. ,,Daar zit ook een groot deel van de bewustwording”, zegt ze. ,,Leid je een zinvol leven, zorgt dat voor grotere daadkracht. Het Engelse woord ‘purpose’ is daar een goede term voor. Stel jezelf de vraag: ‘Wat geeft jou zin in het leven?’ Met een duidelijk doel is het een stuk makkelijker om jezelf de goede kant op te duwen.”

Veel ouderen vinden het wellicht moeilijk om nog een verandering te maken, omdat zij vrezen dat het misschien geen effect meer heeft. De Weijer weerlegt: ,,Leeftijd maakt helemaal niets uit, of je nou 1, of 100 bent, of alles daartussen. Durf daarom die stap te zetten. Veel ouderen gebruiken medicatie. Denk aan een pilletje voor de bloeddruk, voor suikerziekte of voor darmklachten, dat kan van alles zijn. Daag de huisarts eens uit om samen te kijken naar een oplossing in de leefstijl.”

Die methodiek hanteert zij ook in haar eigen praktijk. ,,Je krijgt veel meer voor elkaar door als arts naast iemand te staan, in plaats van boven iemand”, vervolgt ze. ,,De eerste stap is kijken naar wat je anders wil. Niet kijken naar wat je moet doen, maar wat je wilt doen.”

De supermarkt

Een belangrijke eerste stap is om kritisch te kijken naar wat je in de supermarkt koopt. De Weijer raadt aan om met een grote boog om de ‘ultra processed foods’ te lopen. Dit zijn kortgezegd de ‘pakjes en de zakjes’. De Weijer: ,,Hoe dichter bij de natuur, hoe prettiger je lichaam het vindt. Groenten, noten en zaden, olijfolie, een beetje zuivel, een beetje vlees. Dan heb je de basis al te pakken.”

De huisarts vindt dat supermarkten een grotere verantwoordelijkheid moeten nemen in de aansporing tot een gezondere levensstijl. ,,Het voedselaanbod is niet ingesteld op wat ons lichaam nodig heeft en gezond houdt.” Veel mensen gaan de fout in bij de aanschaf van lightproducten. ,,Dat is een grote fout”, zegt ze. ,,In lightproducten worden vetten vervangen voor suikers. Je lichaam kan daar niks mee. Het verzadigingshormoon ligt bij lightproducten vele malen lager, terwijl het hongerhormoon juist hoger ligt.”

Ze begrijpt dat veel mensen het moeilijk vinden om de tijd te nemen voor een gezonde maaltijd. ,,Een mooi voorbeeld van hoe het makkelijk gezond kan is soep”, vervolgt de huisarts. ,,Nee, niet uit blik”, zegt ze lachend. ,,Maar gewoon met verse groenten, makkelijker kan niet! En, je komt op die manier heel gemakkelijk aan de dagelijkse minimale groente inname van 250 gram.”

Jilzi

Tamara de Weijer laat nogmaals weten dat ze de Blue Zones een grote inspiratie vindt. ,,Dat is hoe het hoort, wat mij betreft is dat de basis. Inwoners doen dingen die ze zinvol vinden, zorgen voor elkaar, ze hebben echt een doel in het leven. Daar kan de Westerse wereld nog heel veel van opsteken.”

,,Het initiatief Jilzi kan ik alleen maar waarderen. Dat is echt fantastisch.

Ik werk zelf ook veel met ouderen. We moeten elkaar helpen en zorgen dat ouderen echt de gouden jaren leven, een geweldige missie.”

Meer weten over het werk van Tamara?

Bezoek de website van Tamara de Weijer doktertamara.nl