Jouis Boekentip – De Fontein

Vind je plek

Veel mensen lopen in hun dagelijkse leven keer op keer tegen dezelfde problemen aan. Voel je je vaak schuldig, houd je iedereen graag te vriend, zit je vast in een verkeerde relatie of is de band met je ouders moeizaam?

Dit soort hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem: de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die wel grote invloed op je leven hebben.

Dit boek van Els van Steijn legt uit hoe je deze systemische wetmatigheden voor je kunt laten werken, om daarmee op volle kracht in het leven te komen staan. Dat doet Els van Steijn aan de hand van een waterfontein als metafoor.

Je leven optimaal leven

Stel je een mooie fontein voor met verschillende bakken met water, die elkaar bevloeien. Ergens in de bovenste bakken van de fontein staan je voorouders, in de laag eronder staan je overgrootouders, daaronder jouw grootouders. De bak daaronder is van jouw biologische vader en moeder, de bak daar weer onder is van jou met al je eventuele broers en zussen op volgorde van geboorte. De bak onder jouw bak is bestemd voor jouw kinderen, kleinkinderen staan in de bak daar weer onder. De fontein groeit dus eindeloos zolang kinderen geboren worden in jouw familie.

Om je leven te leven in plaats van geleefd te worden, is het noodzakelijk dat je op jouw plek in de fontein staat. Ieder mens heeft een unieke en eigen plek. Daar sta je in je kracht en kun je je leven optimaal leven.

Vaak staan mensen niet op hun eigen plek

Om verschillende redenen kun je zijn opgestegen naar een bak boven je. Je hebt bijvoorbeeld gezorgd voor één van je ouders. Je hebt verantwoordelijkheid overgenomen die oorspronkelijk niet van jou is. Je beschermde je moeder en vrolijkte haar op, was bemiddelaar tussen je ouders of je hield je in omdat je ouders het toch al zo moeilijk hadden. In je dagelijkse leven uit zich deze dynamiek in het overnemen van verantwoordelijkheid die niet van jou is maar van je vriend(in), je baas, buurman etc.

Op het moment dat dit gebeurt, ontvang je niet meer maar geef je. Je voelt je wellicht groot en belangrijk, maar je doet jezelf daarmee tekort. Je wordt behoeftig. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven. Zoals bijvoorbeeld wanneer je een oordeel hebt over één van je ouders, je ouders zien je onvoldoende of je voelt je beter of ‘meer’ dan bijvoorbeeld je vader en gaat uit verbinding met hem. Dit patroon uit zich in autoriteitsconflicten en bewijsdrang.

Grenzen, verbinding en verantwoordelijkheid 

Als je leert af te dalen naar jouw plek in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en kijkt aan wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja zeggen tegen wat er is, (al het goede en het minder mooie) waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Primaire gevoelens maken je schoon van binnen.

Dit boek geeft een heldere inkijk in de werking van de fontein, zodat je anders kunt kijken naar je leven. De fontein kan je toegang verschaffen tot een positieve spiraal, die ontstaat als het je lukt om de zogenaamde systemische wetmatigheden te zien en te benutten. Dat kan je helpen om de relatie met jezelf en je omgeving te verbeteren. Je zult meer rust ervaren en grip krijgen op de kwaliteit van je leven.

Vind je eigen plek met behulp van de fontein en laat het je beter gaan dan ooit.

De Fontein
Auteur: Els van Steijn
EAN: 9789492331328
Prijs: € 29,95 (hardcover) - € 14,94 (e-book)
www.elsvansteijn.nl


Misschien vind je dit ook leuk:

Artisjok

Artisjok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.