Kruiden zijn smaakmakers

Om een maaltijd op smaak te brengen kun je gebruik maken van kruiden en specerijen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Gedroogd, maar ook vers. In dit artikel zoomen we in op een aantal smaakmakers, waardoor jouw eten nog lekkerder wordt!

Blue Zone-smaakmakers: pure producten

Om het eten lekker op smaak te brengen, voegen inwoners uit de Blue Zones natuurlijke kruiden en specerijen toe. Veel van die kruiden, de smaakmakers, zijn ook onmisbaar in de Nederlandse keuken.

Munt, kamille, komijn, rozemarijn, knoflook, tijm en gember geven je maaltijd net dat tikkeltje extra smaak, en zijn dus onmisbaar in de keuken.

Van sommige kruiden kun je ook heerlijke verse thee trekken: gezond en lekker!

Gedroogd of vers?

Het zijn de pure producten die het doen in de maaltijd. Sommige kruiden komen vers het best tot hun recht, terwijl anderen juist gedroogd op hun best zijn.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld laurier. Deze kruid komt in de vorm van bladeren van de laurierplant. Vers zijn deze blaadjes ook te eten, echter de gedroogde variant geven een meer intense smaak en zijn over het algemeen minder bitter. Tevens wordt het blad niet gegeten, maar vlak voordat de maaltijd wordt opgediend, uit de pan gehaald. 

Gedroogde kruiden komen het best tot hun recht wanneer ze vanaf het begin worden toegevoegd in het kookproces. Hiermee kunnen de smaken echt goed loskomen. Kruiden zoals peterselie en rozemarijn vallen onder de verse kruiden. Deze geven echt een finishing touch aan de maaltijd. Je vindt ze in de supermarkt vaak verpakt in het koelschap, maar dat geldt niet voor alle verse kruiden, zoals bijvoorbeeld basilicum. Het gerecht dat je maakt is bepalend in de keuze voor gedroogde of verse kruiden.

Maak je een heerlijke soep of pasta, kies dan voor verse kruiden!

Houd je kruidenplantje in leven!

Je kent het vast wel. Terwijl je in de supermarkt loopt, besluit je een kruidenplantje te pakken uit het rek. Kruiden, vers geplukt, dat is natuurlijk het allerlekkerst. Hoeveel liefde en toewijding je ook in het plantje steekt: een lang leven hebben ze vaak niet.

Maar waarom? Het zal je niet verbazen: dit doet de supermarkt namelijk expres. Is het plantje dood, dan koop je een week later toch weer een nieuwe? Toch is dit totaal niet nodig, want dat plantje, die kun je met een kleine aanpassing gewoon redden!

De potjes bestaan uit enorm veel kleine plantjes, met enorm veel wortels op een klein oppervlak. Die plantjes zijn overigens op hoog tempo gekweekt. Daarom wordt een supermarktplantje ook wel een ‘plofkruiden’ genoemd, een knipoog naar de plofkip. De wortels krijgen te weinig ruimte in een klein potje, waardoor de plant snel dood zal gaan.

Wanneer je de planten onderbrengt in een grote bak, voorkom je dat!

Met behulp van potgrond van hoge kwaliteit, met genoeg zonlicht, gaat het plots stukken beter met de kruidenplantjes van de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf een kruidenplantje planten, zodat je altijd voldoende verse kruiden in huis hebt.


Misschien vind je dit ook leuk:

Jouis Boekentip – In Mijn Tijd

Jouis Boekentip – In Mijn Tijd

Blue Zone Sardinië, Italië

Blue Zone Sardinië, Italië

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.