Langer zelfstandig thuiswonen

Veel senioren willen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden. Gelukkig heb je dit voor een deel zelf in de hand! In dit artikel worden enkele tips uitgelicht om langer, maar ook prettiger zelfstandig thuis te blijven wonen.

Vallen

Het is een feit dat veel 65-plussers zich jaarlijks blesseren na een val. In 2019 is het aantal vallende ouderen in de huiselijke sfeer opnieuw gestegen.

Een belangrijke tip om vallen te voorkomen: blijf bewegen. Probeer dat zoveel mogelijk te doen om fit en vitaal te blijven.

Enkele huis-tuin-en-keuken tips:

  1. 1
    Bezoek vrienden of kennissen uit de buurt met een heerlijke wandeling, in plaats van ze vanaf de bank op te bellen.
  2. 2
    In plaats van alle klusjes in huis achtereenvolgens te doen, kun je ze beter over de dag verspreiden, zodat je zitten en liggen vaker afwisselt met staan en lopen.
  3. 3
    Probeer een boodschap, gezellig bezoekje of doktersafspraak zoveel mogelijk te voet of op de fiets te doen

Wat ook helpt tegen vallen is het op peil houden van voeding en het regelmatig controleren van de medicijnen, mocht je die gebruiken. Voel je je regelmatig duizelig? Zoek de oorzaak op en voorkom een pijnlijke val in huis.

Domotica items

Bij Jouis zijn we voorstander van zoveel mogelijk bewegen, geïnspireerd door de vijf Blue Zones in de wereld. Toch kan het voorkomen dat bepaalde bewegingen of acties minder goed lukken. De huidige technologie laat echter genoeg snufjes toe, die het thuis wonen een stuk gemakkelijker maken!

Wij lichten twee items uit:

Een automatisch lampje

Een sensorlamp is de ideale oplossing om goed kunnen blijven zien in het donker. Het lampje gaat automatisch aan bij beweging, wat een stuk makkelijker en dus ook veiliger is in huis!

Diep in de buidel tasten hoeft tegenwoordig niet meer altijd voor technologie in huis. De automatische lampen variëren in prijs van ongeveer dertig tot honderd euro, maar net wat je er voor wilt betalen.

Deurbel met camera

Schaf een deurbel met camera aan. Zo kun je vanaf je mobiele telefoon, direct zien, wie er voor de deur staat. Zo’n deurbel kun je aanschaffen voor ongeveer honderd euro.

Er zijn tegenwoordig dus genoeg mogelijkheden om op een veilige manier tot op latere leeftijd thuis te blijven wonen. Deze middelen kunnen je op verschillende manieren helpen met zaken in en rondom het huis. Blijf, tot zo ver dat kan, vooral lekker bewegen. Dat is de beste manier om fit en vitaal te blijven!


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.