Loma Linda – Californië USA

Een lang leven volgens de leer van de bijbel

Een van de meest bijzondere Blue Zones is toch wel Loma Linda in Californië. Hier woont een hechte gemeenschap met de grootste groep zevendedagsadventisten in Amerika. Een kerkgenootschap dat zich richt op de kernwaarden optimisme, dienstbaarheid en levenskwaliteit en waarbij gezonde voeding een hele belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Hun lijfspreuk is 'je lichaam is een tempel', wat voor hen neerkomt op een voedingspatroon met weinig vetten, suikers en zout.

Een van de oprichters van dit genootschap is Ellen White. Eind 19e eeuw nam deze huisvrouw een Bijbelpassage waarin God het heeft over het eten in het paradijs, als leidraad voor haar religieuze beweging: 'Zie, Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte, waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen.' Deze en nog enkele anders passages werden uitgangspunt voor de zevendedagsadventisten en de bijbehorende voedingsleer. 

White liet zich leiden door soberheid, helderziendheid en visioenen. Zo ontwikkelde ze een dieet dat de langst levende Amerikanen heeft voortgebracht.

In haar Councils on Food and Diet zet White een vierhonderd pagina’s tellende, op de Bijbel geïnspireerde voedingsleer, uiteen die ze als volgt samenvat: ‘Granen, noten, fruit en groenten vormen het dieet dat onze Schepper voor ons heeft uitgekozen. Dit zijn de gezondste en voedzaamste voedingsmiddelen die er zijn, en ze dienen op een zo eenvoudig en natuurlijk mogelijke wijze bereid te worden. Ze zorgen voor kracht, uithoudingsvermogen en een groot intellectueel vermogen waar complexere en stimulerende voedingspatronen dat niet doen.’ Kortom: puur natuur en onbewerkt.

Volgers van deze voedingsleer eten volgens het principe ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Ze beginnen de dag met een hartig ontbijt, wat gelijk ook de grootste maaltijd van de dag is. Gaandeweg de middag eten zij een gerecht waarbij gestoomde groenten centraal staan. Als ze ’s avonds nog wat eten, bestaat het avondmaal hooguit wat fruit.

Naast deze basisregels, wordt het voedingspatroon in Loma Linda gekenmerkt door een aantal vaste voedingscombinaties. Een belangrijke hiervan, is de combinatie van haver, noten, honing en kaneel. Dit zijn ideale ingrediënten voor een krachtig ontbijt dat genoeg energie geeft om de dag door te komen.

White waarschuwde tegen het koken met vet, specerijen en zout en gaf de voorkeur aan volkorenmeel boven witte bloem. Ze raadt ook het gebruik van suiker sterk af (‘versuft de hersenen en veroorzaakt knorrigheid’), evenals tafelzuur. Aardappels passen wel in haar dieet, zolang ze niet worden gefrituurd. Maar de allerbelangrijkste ingrediënten in haar visie, zijn bonen en noten.

Met de kennis van nu weten we dat White in haar tijd al een vooruitziende blik had. Haar aanbevelingen verschillen niet heel veel van de huidige voedingsadviezen van de American Cancer Society en de American Heart Association.

White voorzag ook de milieuverontreiniging, de salmonellabacterie, het dierenleed en het risico van overmatig gebruik van antibiotica in de melk- en pluimveesector waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Zo schreef ze: ‘Leer mensen hoe ze hun eten kunnen bereiden zonder melk of boter. Zeg ze dat er een tijd komt waarin het niet langer veilig is om eieren, melk, room of boter te gebruiken omdat door de slechtheid van de mens dieren steeds zieker worden.’

Vandaag de dag volgen zo’n 25 miljoen zevendedagsadventisten Whites voedingsadviezen. Strikt vegetarische adventisten leven bijna tien jaar langer dan andere Amerikanen en lijden veel minder aan hartkwalen, diabetes en sommige vormen van kanker. Ook zijn ze gemiddeld 10 kilo lichter. Volgens de Adventist Health Studies, die gedurende meer dan dertig jaar 100.000 adventisten volgde, leven mensen die geen vlees, maar wel vis en zeevruchten eten (pescotariërs) het langst.

Dan Buettner, de bekendste Blue Zone-onderzoeker, sprak met veel zevendedagsadventisten om erachter te komen wat deze gemeenschap zo gezond maakt.

Zo sprak hij o.a. met Ellsworth Wareham, een hartchirurg die toen hij de negentig was gepasseerd nog steeds werkzaam was. Hij overleed in 2018, op 104-jarige leeftijd. Deze expert schreef zijn levenslange goede gezondheid toe aan een plantaardig dieet. Hij at tweemaal daags: om tien uur ’s morgens gebruikte hij een grote maaltijd bestaande uit fruit, muesli, sojamelk en noten, en om vier uur ’s middags een pasta- of rijstgerecht met veel gestoomde groenten en een grote salade. Hij vertelde dat hij dol op eten was, maar door slechts twee keer per dag te eten, bleef hij fit en slank. Elke ochtend dronk hij twee glazen water en gedurende de dag nog een aantal glazen. Wareham, die een pionier was op het gebied van openhartchirurgie, werd veganist nadat hij in zijn werk had ontdekt dat de aderen van vleeseters veel vaker waren dicht geslibd, terwijl die van vegetariërs schoon en soepel waren.

Het pure voedingspatroon van de adventisten mag er dan misschien niet al te exotisch uitzien. Toch genieten mensen hier wel echt van hun eten. Als je veel minder vet, suiker en zout gaat gebruiken, komen de eerlijke, pure smaken van gerechten veel beter uit. Hierdoor kan een eenvoudige maaltijd juist bijzonder smaakvol zijn. 

Het voedingspatroon geïnspireerd op de Bijbel is dus een heel belangrijk, zo niet het belangrijkste aspect van het lange leven van de zevendedagsadventisten. Ook de gemeenschapszin en het geloof in een hogere macht levert een belangrijke bijdrage aan het feit dat mensen hier zo oud worden. Het geeft mensen een gevoel van veiligheid en saamhorigheid. Hierdoor ervaren deze mensen weinig stress en eenzaamheid. Factoren die heel bevorderlijk zijn voor onze gezondheid en dus voor een lang en gezond leven. Niet voor niets leven de meeste bewoners van Loma Linda tien gezonde jaren langer dan de gemiddelde Amerikaan.

Hoe bijzonder deze geloofsgemeenschap in Californië ook is, de levensstijl en het voedingspatroon vertonen dezelfde elementen als in de andere Blue Zones. En dus ook met hetzelfde resultaat, namelijk mensen die schijnbaar moeiteloos ouder dan gemiddeld worden. Inspirerend!


Misschien vind je dit ook leuk:

Artisjok

Artisjok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.