Ons doel is 100 jaar worden

Henk (82) en Louise (77) geïnspireerd door Blue Zone Okinawa: ‘Ons doel is 100 jaar worden’

Er ontstaat een glimlach op het gezicht van Henk (82) en Louise (77) de Reuver wanneer ze vertellen over hun reis naar de Blue Zone Okinawa in Japan. ,,In november 2019 reisden we op uitnodiging naar Singapore. Daarna zijn we doorgevlogen naar de Japanse Blue Zone." Want het gebied in Japan waar Henk en Louise al veel over gelezen en gehoord hadden, wilden ze toch eens in het echt ervaren. 

,,Het was de mooiste reis die we ooit gemaakt hebben”, vertellen Henk en Louise.

,,We wisten al veel van Okinawa en je kunt niet alles in één week bekijken, maar we hadden meteen het gevoel dat daar alles anders was.” Met een gehuurde auto reisden ze naar de bosrijke plaats Ōgimi, dat in het noorden van Okinawa ligt. Daar wonen de meeste honderdjarigen per 100.000 inwoners ter wereld. Die statistiek interesseerde Henk en Louise. 

Toen zij door een neef werden uitgenodigd om naar Singapore te komen, lag Okinawa met vijf uur vliegen ‘om de hoek’. Ze hadden het goed uitgestippeld en via het internet een hotel geboekt. Henk: ,,Het zijn gebieden waar mensen zich anders gedragen en dat wilde ik graag eens meemaken en zien. Wat me opviel is dat daar veel meer over het menselijk handelen wordt nagedacht, bijvoorbeeld in rolstoelvriendelijkheid.” 

Dat laatste wordt niet voor niets expliciet benoemd. Louise kreeg in 2013 een acute hersenbloeding. Dat heeft ervoor gezorgd dat zij in een rolstoel zit. ,,Van het één op het andere uur lag ik in het ziekenhuis”, vertelt ze. Ze heeft drie maanden moeten revalideren. De rechterhelft van haar lichaam is door de hersenbloeding volledig verlamd geraakt. ,,Als mensen mij zien, hebben ze vaak medelijden met mij. Dat hoeft helemaal niet, want ondanks mijn fysieke beperking leef ik een leuk leven.” Ze vergeet ook niet de credits te geven aan haar man die haar overal mee naartoe helpt.

,,En je kunt wel kijken naar alle dingen die je niet kunt, maar juist naar wat er wel mogelijk is. Ik ben wat dat betreft een heel krachtig persoon die nog vol in het leven staat.”

Gezond oud worden

Het koppel is veel bezig met gezond oud worden. Henk leest veel informatie over de menselijke gezondheid en is ook dagelijks bezig met gezond houden van het eigen lichaam. Hij vindt het pijnlijk om te zien dat er jaarlijks steeds meer chronisch zieken in Nederland bijkomen. Wanneer hem wordt gevraagd hoe oud hij is, reageert hij overtuigend: ,,Ik ben pas 82. Dat zeg ik bewust, want ik wil graag 100 worden.” En eerlijk is eerlijk, dat is ouder dan dat je hem had geschat. 

Nadat Henk zijn wens om 100 te worden uitspreekt, valt direct het woord ikigai. ,,Dat is het mooiste dat ik uit Okinawa heb geleerd”, vertelt Henk. Een ikigai is een reden om dagelijks het bed uit te komen. Een reden om te bestaan. Volgens de inwoners van Okinawa heeft iedereen een ikigai. Sommige mensen hebben het al gevonden, terwijl anderen er nog naar zoeken. 

Een ikigai kan je enorm veel opleveren. ,,Voor ons is dat: op naar de 100!

Wij leven zo gezond mogelijk, zodat we er ook de lol in blijven hebben. Want het zijn de mooiste jaren, als je maar zorgt dat je gezond blijft.” 

Henk en Louise proberen zoveel mogelijk biologisch en vers te eten. Deze kopen ze bij de supermarkt, want ook de supermarkt heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt in een betaalbaar aanbod aan biologische producten. ,,In voedsel van de supermarkt zitten ook middelen die niet zo goed voor je zijn. Dat proberen we te compenseren met supplementen, zoals Vitamine C en D, Q10 en DHEA.” 

Lessen uit Okinawa

Van een bevriende dokter ontving Henk het boek ‘Het Okinawa Programma’ van schrijver Bradley Willcox. ,,Toen wist ik nog niet eens waar Okinawa lag”, zegt Henk lachend. Maar het boek speelt een belangrijke rol in de levensstijl van het koppel. ,,Dat heeft ons veel gebracht.

We eten bijvoorbeeld niet veel brood meer, maar juist veel groenten.” In de voedingsdriehoek uit het boek staat dat je dagelijks 400 gram groenten moet eten. ,,Daar komen we niet aan, maar wel aan ongeveer 300 gram. Daar doen we niet heel moeilijk over, het moet ook wel lekker blijven. Maar groenten moeten het belangrijkste zijn in iedere maaltijd.” Sommige inwoners uit Okinawa eten zelfs tot een kilo aan groenten per dag.

Ook eet het koppel één à twee keer in de week een maaltijd met vis. Ze vinden de 80/20 regel belangrijk. ,,Dat probeer ik bij het koken al in te plannen”, zegt Henk. ,,Zodat ik niet te veel eten maak.” Louise: ,,Overeten doen we sowieso niet.” 

Actieve gouden jaren

Dat Louise in een rolstoel zit weerhoudt haar echter niet van fysieke activiteiten. Henk en Louise gaan namelijk regelmatig naar de sportschool. Ook Louise kan ondanks haar fysieke beperking toch aan veel beweging komen. Het koppel blijkt creatief. Met wat hulp kan Louise op een zitfiets goed aan haar beweging komen. Met haar linkerhand ondersteunt ze haar rechterarm die verlamd is, zodat ze toch wat aan krachttraining kan doen. 

,,We gaan normaal twee keer per week naar de sportschool, maar door Corona is dat op een lager pitje komen te staan”, vertelt Louise. ,,Nu bewegen we thuis nog wel, maar ik merk dat ik een stuk minder bewegelijk ben.” Henk: ,,Het is een enorm gemis. We merken dat het slechter gaat nu we minder bewegen.” Daarmee valt ook een stukje socialiteit weg, want samen zijn met vrienden vinden Henk en Louise het allerleukst. ,,We hebben ook veel jonge vrienden, niet alleen oudjes”, zegt Louise lachend. ,,Van tussen de 40 en 50 jaar.” Met hen gaan ze ook vaak op pad om te sporten. ,,Of om een drankje te doen.”

De huidige beperkingen in de samenleving bezorgen ze stress, maar Henk en Louise zijn bewust bezig stress zoveel mogelijk te vermijden. ,,De dingen die niet belangrijk zijn, moet je van je afzetten”, zegt Henk. ,,Het heeft geen zin om je daar druk om te maken. Je kunt die tijd beter steken in dingen die waardevol zijn en dus ook stressverlagend werken.”

Het tweetal staat vol in het leven en genieten naar eigen zeggen van ‘hun gouden jaren’. 

Want het leven vinden ze nog veel te mooi. ,,We doen er alles aan om 100 te worden, dus laten we hopen dat we binnenkort weer snel naar de sportschool mogen.” Hoop doet leven, want ze kunnen binnenkort weer sporten in de sportschool zoals ze dat het liefst doen.

- Op het moment dat dit interview werd gehouden bestonden er nog restricties rondom het sporten. Per 25 februari 2022 zijn deze restricties vervallen.


Misschien vind je dit ook leuk:

Artisjok

Artisjok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.