Spinazie!

Spinazie is de welbekende groene bladgroente, die vol zit met gezonde voedingsstoffen. Deze gezonde groente komt van oorsprong uit Perzië (het huidige Iran) en wordt al duizenden jaren geteeld en geconsumeerd. Vanuit Perzië verspreidde de teelt van spinazie zich naar andere delen van Azië. Later kwam de groente naar Europa, waar de groente erg populair is. Niet zo gek, want spinazie is niet alleen gezond, het is ook nog eens lekker en makkelijk te bereiden.

Spinazie is het hele jaar door te koop. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald, in de vriezer is het jaarrond beschikbaar.

Om te beginnen is spinazie een uitstekende bron van vitamine K. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling en kan helpen bij het voorkomen van botontkalking. Ook bevat spinazie veel antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van schade aan je cellen door vrije radicalen. Dat kan dan weer helpen om het risico op ziektes zoals kanker en hartziekten te verminderen.

Maar dat is niet alles: spinazie bevat ook veel andere belangrijke voedingsstoffen als vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Vitamine A is goed voor je ogen, huid en immuunsysteem. Vitamine C kan helpen bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem en het beschermen van je huid tegen schade door de zon. Vitamine E is een krachtige antioxidant dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam. Foliumzuur is belangrijk voor een gezonde zwangerschap en kan helpen bij het voorkomen van geboorteafwijkingen. IJzer is weer nodig voor de vorming van rode bloedcellen, wat helpt bij het voorkomen van bloedarmoede.

Een ander voordeel van spinazie is dat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vezels. Dit betekent dat het je kan helpen om je vol te voelen zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Daarom is het een hele geschikte voedingsstof voor als je op je gewicht wilt of moet letten.

Er zijn veel manieren om spinazie klaar te maken. Je kunt het rauw eten in salades, of het toevoegen aan smoothies voor een extra portie groente. Spinazie kan ook worden gestoomd, gebakken of gekookt. Het is gemakkelijk te combineren met aardappels, pasta of vlees.

Ondanks al deze gezondheidsvoordelen, heeft spinazie één nadeel: sommige mensen krijgen er stroeve tanden van. Dat komt omdat spinazie oxaalzuur bevat, dat samen met calcium in je tandglazuur zogeheten ‘oxalaatkristallen’ op je tanden veroorzaakt. Deze kristallen zorgen voor het stroeve, ruwe gevoel op je tanden. Dat is niet schadelijk voor je gebit, maar voelt wel vervelend aan als je met je tong langs je tanden gaat. Gelukkig is er een simpele oplossing: eet een eitje bij je spinazie of doe er room doorheen: spinazie alla crème.

Al met al is spinazie dus een gezonde en voedzame groente, die heel makkelijk in elk voedingspatroon past.


Misschien vind je dit ook leuk:

Artisjok

Artisjok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.