Stress? Relax!

Opzij opzij opzij
Maak plaats, maak plaats, maak plaats
We hebben ongelofelijke haast…

Dat is in het kort samengevat hoe het dagelijkse leven van veel mensen er normaliter uitziet. Steeds maar weer, sneller, beter, meer. Dat kan nog wel eens voor stress zorgen. En als iets ongezond is, is het wel voortdurende stress. Het kan allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Als je vaak en langdurig onder druk staat, maakt dat het leven er niet leuker op. Bovendien verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten.

In geval van nood

Stress is overigens niet altijd ongezond. Het is een hele natuurlijke reactie van ons lichaam, een reactie die in geval van nood zelfs je leven kan redden. Als je stress ervaart maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt, waardoor je in een noodsituatie snel en doortastend kunt handelen. Het wordt ongezond wanneer je vaak en langdurig stress hebt en je lichaam dus voortdurend stresshormonen aanmaakt.  

Levensgeluk

De bevolkingsgroepen op de wereld die het langste leven, de inwoners van de Blue Zones, leiden geen drukke, hectische levens. Ze worden niet geleefd door hun agenda, mobieltjes, targets of deadlines. Ze hebben tijd. Beter gezegd, ze nemen tijd. Om even te relaxen, niks te doen, te dutten, te mijmeren, een praatje te maken, te mediteren, in de tuin te werken of om lekker vroeg naar bed te gaan. Tijd om te ontspannen en te ‘ontstressen’. Dat komt het levensgeluk en dus ook de gezondheid van deze mensen enorm ten goede.

Iedereen kent stress

Ondanks dat de inwoners van de Blue Zones geen haast kennen, hebben zij natuurlijk ook wel eens stress. Wat hen echter onderscheidt, zijn de routines om die stress te verminderen en uit hun lichaam te krijgen. In het Japanse Okinawa nemen mensen elke dag een paar momenten rustig de tijd om hun voorouders te herdenken, een rustpunt in de dag. De Adventisten in Loma Linda Californië bidden meerdere keren per dag, om even tot zichzelf te komen. Op het Griekse eiland Ikaria doen de inwoners elke dag een dutje en de Sardijnen organiseren dagelijks een happy hour. Zo heeft iedereen zijn eigen manier om rustmomenten in te lassen en stress van zich af te laten glijden.

6 gouden tips om te relaxen

Ervaar jij regelmatig stress? Probeer net als de inwoners van de Blue Zones wat momenten in je dag te bouwen, waarop je even heel bewust ‘ontstresst’. Dat kan zomaar een paar extra goede jaren aan je leven toevoegen. Deze tips helpen je daarbij. Gun het jezelf!

 1. 1
  Lekker in beweging
  Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Beweging zorgt ervoor dat je minder van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt en dat je even lekker uit je hoofd kunt stappen. Dat geeft rust en ontspanning. Elke vorm van beweging is goed. Of het nu wandelen, fietsen, yoga of iets anders is. Zoek iets dat bij jou past. Als je maar lekker beweegt.
 2. 2
  Niet te veel cafeïne en suiker
  Van veel cafeïne kun je onrustig en prikkelbaar worden. Het stimuleert namelijk de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Ook veel suikers zorgen voor een reactie van je lichaam. Je bloedsuikergehalte stijgt dan snel, gevolgd door een kick. Daarna zakt het weer, dat zorgt dan voor een down en vermoeid gevoel. Om rust te vinden, is het dus aan te raden om veel koffie en suikers te vermijden.
 3. 3
  Ontspan met etherische oliën
  Essentiële of etherische oliën zijn pure oliën van plantaardige materialen, zoals boomschors, bloemblaadjes, zaden en vruchten. Vooral de geuren lavendel, kamille en sandelhout hebben een kalmerende en ontspannende werking. Een druppeltje olie in een warm bad, op je huid of in een aromalampje kan zorgen voor een heerlijk ontspannen gevoel. Alleen het ritueel van het klaarzetten doet al goed. Een cadeautje voor jezelf. 
 4. 4
  Wie schrijft, die blijft
  Als je veel aan je hoofd hebt, kun je je heel onrustig voelen. Je kunt gaan piekeren, nerveus worden en dus gestrest raken. Om even uit je hoofd te komen en weer overzicht te krijgen, kan het helpen om op te schrijven wat je nog moet doen, waar je je zorgen over maakt, waar je stress van krijgt of waar je blij van wordt. Het geeft rust om je gedachten en gevoelens op die manier te orden. Als het op papier staat hoef je het niet meer in je hoofd te bewaren. Als je het later terugleest, blijkt het vaak toch minder urgent dan je in je hoofd dacht. 
 5. 5
  Zet je ‘pling’ uit
  Onze mobiele telefoon is een bron van prikkels en dus zorgt het voor stress. De hele dag krijg je berichtjes en meldingen binnen via de mail, WhatsApp, Facebook, Instagram, Wordfeud, noem maar op. Steeds als je de bekende ‘pling’ hoort, voel je de aandrang om even te kijken. Voor je het weet verdwaal je weer in het online oerwoud waar nog meer prikkels worden uitgedeeld. De grootste winst kun je halen door meldingen uit te zetten. Kies je eigen momenten om even te checken wat er allemaal gebeurd op je telefoon of iPad, in plaats van dat je je laat leiden door de informatiestroom die uit zichzelf nooit ophoudt. Dat zorgt er ook voor dat je de andere dingen die je aan het doen bent, met veel meer aandacht en rust kunt doen. 
 6. 6
  Mediteren kan iedereen leren
  Regelmatig de tijd nemen om te mediteren brengt veel meer dan alleen ontspanning. Het zorgt voor betere slaap, betere focus, minder angst en minder stress. Helemaal gratis en zonder moeite! Tijdens een meditatie word je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt. En het mooie is: daar hoef je vervolgens niets mee. Er zijn al korte meditaties van 3 minuten die het verschil kunnen maken. Online vind je heel veel apps en sites die je kunnen helpen om te beginnen met mediteren. Tijdens een geleide meditatie krijg je instructies die je alleen maar hoeft te volgen. VGZ heeft bijvoorbeeld een hele fijne gratis meditatie-app (ook als je daar niet verzekerd bent). Ook op YouTube vind je heel veel prettige meditaties. De tijd dat mediteren zweverig is, is allang voorbij. Dus lekker aan de slag en ontspannen maar. 

Koester deze tijd

Natuurlijk verlangen we allemaal naar het einde van deze lock down. We willen onze vrijheid terug, gewoon weer lekker zorgeloos gaan en staan waar we willen. Toch heeft deze tijd ook voordelen. De meesten van ons sjezen niet meer de hele dag van hot naar her.

Er is meer tijd om even een stapje terug te doen, aandacht te hebben voor je huis, je naasten en voor jezelf. Een mooi moment om te beginnen met ontspannen. Zodat je er straks profijt van hebt als alles weer in een stroomversnelling gaat.


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.