Van je familie moet je het hebben…

De decembermaand is bij uitstek de familiemaand. De meeste mensen brengen  de decemberdagen het liefste met familie door. Een mooie traditie.

De inwoners van de Blue Zones kennen geen speciale familiemaand. Bij hen staat familie namelijk altijd op nummer 1. Families wonen vaak heel dicht bij elkaar, zorgen voor elkaar en leven het leven echt samen. Die stevige en veilige familieband, is dan ook een van de reden dat de mensen in de Blue Zones gelukkig en vitaal oud worden.

Kinderopvang en bejaardenhuizen zijn onbekende fenomenen in de Blue Zones

Veilig en verbonden

Families in deze gebieden wonen vaak al generaties lang op dezelfde plek. Zij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat je elkaar helpt, dat je op elkaars kinderen past, dat je ouderen in huis neemt en dat je niemand aan zijn lot overlaat. Kinderopvang en bejaardenhuizen zijn daar onbekende fenomenen. Op een hele natuurlijk manier vangt iedereen elkaar op. Opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven nichten: alle leden van de familie dragen hun steentje bij zodat niemand er alleen voor staat. Dit maakt dat mensen zich veilig, verbonden en nuttig voelen en dat ze weinig stress ervaren. Ook voorkomt  dit eenzaamheid, zeker onder ouderen. Die aspecten zorgen voor een hechte familieband. Mensen zijn er echt voor elkaar en dit zorgt voor een langere levensduur.

Hier in Nederland was het ook heel gewoon dat hele families bij elkaar woonden. Die tijden zijn echter veranderd. De meeste mensen hebben hun eigen plek en waaien uit over het hele land en zelfs naar het buitenland. Dat betekent niet dat de onderlinge banden niet meer hecht zijn. Het kost vaak alleen iets meer tijd en planning om elkaar regelmatig te zien. 

In deze tijd is het extra belangrijk om veel aandacht aan elkaar te besteden

Aandacht is belangrijk

Deze periode moet er voornamelijk afstand worden gehouden. Het contact met ouderen wordt hierin zwaar beperkt. Hierdoor is het extra lastig om veel aandacht te besteden aan je naasten. Mensen voelen zich nu alleen, wat een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Daarom is het juist nu belangrijk om wat meer aandacht aan elkaar te besteden.

Waardevol

Gelukkig hebben we volop mogelijkheden om wel contact te maken met onze familie, ook al doen we dat op afstand. De belangrijkste factor is het blijven voelen van de verbinding.  

Het belangrijkste is dat we de verbinding blijven voelen.

Hoe je dat doet? Jouis geeft tips:

 1. 1
  Stuur je naasten een handgeschreven kaart of brief. Door zichtbaar moeite te doen laat je de ontvanger weten dat je hem of haar de moeite waard vindt. En wat is er nou leuker dan het ontvangen van persoonlijke post? Het lijkt een zeldzaamheid tegenwoordig, maar het kan zo waardevol zijn.
 2. 2
  Ga niet op de koffie, maar wandel een stuk in de natuur. Hier kun je makkelijk afstand bewaren en op een veilige manier eindeloos en ongestoord met elkaar kletsen. Gezond en gezellig.
 3. 3
  Spreek met familieleden af om de tafel mooi te dekken en via videobellen samen te eten. Dit voelt in het begin wellicht een beetje onwennig, maar je zult merken dat het snel went. Al etend klets je gezellig met elkaar en doordat je elkaar ziet, voel je je ook dichter bij elkaar.
 4. 4
  Bel eens een familielid waarmee je niet zo vaak spreekt. Een tante, nichtje, zwager of broer, waar je normaal wat minder contact mee hebt. Diegene zal aangenaam verrast zijn door de onverwachte aandacht. Tevens wordt je wereld ook weer een stukje groter door de verhalen van anderen.
 5. 5
  Mocht je weinig familie hebben, beschouw je vrienden dan als je familie. Een vriendschap waarbij je er voor elkaar bent, kan net zoveel waard zijn als familie.

Deze gekke corona-tijd doet ons eens te meer beseffen hoe waardevol familie kan zijn. Tegen de tijd dat de huidige maatregelen niet meer gelden: Nodig je familie lekker vaak uit voor een etentje, spelletje of bakje koffie!

En voor nu… help elkaar waar nodig, zoek op andere manieren contact, koester elkaar. Dat maakt jezelf en anderen gelukkig.

Op Jouis.nl kun je altijd terecht voor inspiratie voor een gezond en waardevol leven en contact met leeftijdsgenoten.

Kortom, alles om je leven plezieriger te maken. Ook in deze tijd. Misschien juist wel in deze tijd. 


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.