Dit is waarom venkel een must have is in de keuken

Venkel is een gezond en heel veelzijdig ingrediënt waarmee je meer kunt dan je denkt.

Je kunt het gebruiken als groente (de knol), als kruid (het loof) of als specerij (het zaad). Venkel zit boordevol ijzer, vezels en vitamine A, B en C. Tevens is het vochtafdrijvend en reguleert het de bloeddruk. Je kunt venkel in gerechten verwerken, maar het is ook heerlijk om er thee van te maken.

Venkel komt van oorsprong uit de landen rond de Middellandse Zee. Uit papyrusrollen uit het oude Egypte blijkt dat venkel al een lange historie kent. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en gebruikten het ook als geneeskrachtig kruid. In het oude Griekenland werd venkel gebruikt als vermageringsmiddel. Daar heette venkel ‘marathon’, dat vrij vertaald ‘dun worden’ betekent. Niet alleen ter vermagering werd venkel gebruikt. Venkel bleek volgens de Grieken goed tegen verdrijving van de duivel, heksen en boze geesten.

In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Gezien de afkomst van venkel is het niet gek dat deze groente op Sardinië, één van de vijf Blue Zones, ook volop wordt genuttigd.

Nog steeds wordt venkel ingezet als een geneeskrachtige kruid. Venkel is namelijk goed voor de bevordering van de spijsvertering. Het helpt tegen een opgeblazen gevoel en gaat darmgassen tegen. De droge venkelzaadjes hebben ook een koortswerende, pijnstillende en hongerstillende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.

Het is dus buiten een smakelijke aanvulling op een gerecht, ook op geneeskundige wijze een rijke en waardevolle aanvulling in het kruidenrek.

Buiten deze eerder genoemde geneeskrachtige werkingen , bevatten de zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat venkelzaad verlichting geeft bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam, zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Venkel is een toegankelijk ingrediënt dat je bij de supermarkt, groenteboer of op de markt kunt kopen.