Wat te doen met een pompoen

Pompoen is een herfst- en wintergroente bij uitstek. Deze grote, bolronde vrucht is familie van de komkommer, courgette en meloen en is zoetig van smaak. We kennen verschillende soorten pompoenen, waarvan de bekendste de oranje variant is met een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. In Nederland zie je ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees).

In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw zagen we hem voor het eerst in Europa. Samen met de zoete aardappel vormt pompoen van oudsher de basis van het voedingspatroon in alle Blue Zone-gebieden. Dat is niet voor niets, want de pompoen is heel gezond.

Lekker gezond

Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je een lekker verzadigd gevoel hebt na het eten, dus dat je niet snel weer honger krijgt. Ze helpen je ook om de darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via de pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

De oranje kleur van pompoen komt door bètacaroteen. Dat is een provitamine A dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat je ogen goed werken. Ook draagt het bij aan een gezonde huid en zorgt het ervoor dat je afweersysteem goed werkt.

Met zijn nootachtige en ietwat zoete smaak en zachte structuur is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Lekker geroosterd in de oven of verwerkt in curry, taart, puree of stevige soep!

Ook de oliehoudende zaden van de pompoen kunnen geroosterd en gegeten worden als borrelhapje. Naast de zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. De bloem wordt vaak gebruikt als garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In veel keukens wordt de pompoenbloem, net als de courgettebloem, gevuld of voorzien van een deeglaagje en dan gefrituurd.

Geniet dus lekker van het seizoen met pompoen.