WOW: Dit doet het lezen van boeken met de levensverwachting

Soms is er niks beters dan je vast te klampen aan een goed boek. Of het nu fictie is of een waargebeurd verhaal, lezen uit een boek blijkt om meerdere redenen ontzettend goed voor je. Maar het meest opvallende feitje: onderzoek van de Universiteit van Yale wijst uit dat mensen die boeken lezen veel langer leven! Wandel jij vandaag nog naar de bibliotheek of boekenwinkel?

Het in totaal twaalf jaar durende onderzoek van de universiteit was verdeeld onder een aantal groepen. Hier werd een onderscheid gemaakt tussen lezende en niet-lezende groepen. Bij de groepen die wekelijks 3,5 uur lazen – per dag een half uur – groeide de levensverwachting met maar liefst 23 maanden (!) ten opzichte van de groep die dat niet deed. Nog een interessante uitkomst van dit onderzoek is dat dit voor iedere deelnemende groep op gaat, ongeacht het geslacht, welvaart of opleidingsniveau van de deelnemers.

Hoe is dat mogelijk?

Het antwoord is simpel. Dankzij lezen trigger je je cognitieve functies in het brein die je hard nodig hebt voor onder andere het opnemen van informatie. Door het lezen van een boek houd je het brein wakker, scherp en betrokken.

Ook een wandeling is bevorderend voor de cognitieve functies. Koppel een tripje naar de bibliotheek met een wandeling, zodat je dubbel goed bezig bent!

Boeken vs. andere vormen van lezen

Wat belangrijk is om te weten is dat het onderzoek specifiek gaat over het lezen van boeken. De logische vraag die ongetwijfeld bij je op komt is wat nu precies het verschil is met het lezen van een boek of een artikel zoals deze. Tekst is tekst, zou je zeggen.

Bij het lezen van een boek ben je bezig met ‘deep reading’, een Engelse term dat staat voor zorgvuldig, langzaam en gedetailleerd lezen. Waar je bij lezen op het internet vaak wordt afgeleid door hyperlinks, het maken van keuzes en allerlei andere afleidingen, heb je dat in een boek niet. Je bent vast wel eens verdwaald geraakt in een boek. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je brein het deep reading heeft geactiveerd. Wanneer je eenmaal verdwaald bent ga je langzamer en geconcentreerder lezen en het verhaal ook op eigen wijze analyseren, mocht je bijvoorbeeld bezig zijn in een informatief boek.

E-books

Tegenwoordig zijn de digitale boeken niet meer weg te denken. Je leest ze op een ‘e-reader’ die er vandaag de dag ook in verschillende vormen en maten zijn. Een voordeel van e-books is dat ze veel goedkoper zijn dan papieren boeken. Ben je iemand die voor het slapen gaan graag nog een boek openslaat, zorg dan wel voor een e-reader die geen blauw licht uitstraalt. Dat heeft een slechte invloed op de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Een half uur is zo voorbij

De resultaten uit het onderzoek van de Universiteit van Yale hebben betrekking op een half uur lezen per dag. Ga je van helemaal niks, naar een aantal bladzijden per dag, maak je natuurlijk ook al een verschil. Het is belangrijk de cognitieve functie van het brein te blijven prikkelen. Dat houdt de geest jong!

Boekentips van Jilzi

Maandelijks publiceert Jilzi een boektip over een boek dat wij absoluut de moeite waard vinden. Heb jij ze al eens voorbij zien komen?

Wat dacht je bijvoorbeeld van de bestseller ‘Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt’?

Dat is typisch een boek waarvoor je helemaal geen lezer hoeft te zijn. Het is rijk aan kleur, toegankelijk en zit vol liefde en wijsheid. Bijkomend voordeel is dat het boek je helpt om even bewust stil te staan bij dingen die je bezighouden en bij wat er echt toe doet in het leven.

Zo is verdiepen in een boek helemaal niet moeilijk, maar juist laagdrempelig!