Zet vandaag de eerste stap naar een vitaal en gelukkig 2021

Op donderdag 17 december 2020 vertelden Prof. dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en stressonderzoek en huisarts Tamara de Weijer in een online lezing meer over het onderhouden van een gezonde levensstijl in een tijd zoals nu. Bij Jouis willen we je graag wat bijbrengen over de manieren waarop jij jouw levensstijl kan verbeteren, aansluitend op de methode van de vijf Blue Zones.

Het tweetal sprak onder meer over het op peil houden van je weerstand. Het hebben van een goede weerstand is ontzettend belangrijk en helpt je beschermen tegen bacteriën en virussen. In deze tijd is vooral het laatste ontzettend belangrijk. Zet daarom nu de juiste stappen naar een verbeterde weerstand.

Harde feiten

Ondanks dat we van het positieve moeten uitgaan, zijn de feiten hard. Overgewicht is slecht voor het immuunsysteem. 72 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht. Vaak gaat dit om het mannelijke geslacht met een al wat hogere leeftijd. Het maakt nog maar eens duidelijk waarom het tegengaan van overgewicht zo belangrijk is.

Maar daar is wat aan te doen!

“Steeds meer studies tonen aan dat overgewicht kan worden bestreden”, zegt Prof. dr. Liesbeth van Rossum. Beweging is hierin heel belangrijk. Dit betekent niet dat de halters uit de kast getrokken hoeven te worden. Van Rossum: “Je hoeft niet naar de sportschool, maar maak buiten een ommetje!” Wandelen doet ontzettend veel voor je lichaam. Denk aan het hart, botten, spieren en gewicht, ze gaan er allemaal op vooruit.

Afvallen door kou

Van Rossum sprak onder meer over wat blootstelling aan kou met jouw lichaam kan doen. Bruin vet (het goede vet) speelt hierin een belangrijke rol. Bruin vet zorgt voor een snellere verbranding van calorieën met behoud van spiermassa. Als het koud is, geeft je huid een seintje naar de hersenen, die het bruine vet activeren. Dit is ontzettend goed voor de verbranding. Kou blijkt dus hartstikke goed te zijn!

Om dit in de praktijk te brengen zou je je sjaal een keer thuis kunnen laten bij een wandeling. Ook is negentig seconden koud afdouchen een mogelijkheid om dit proces in werking te brengen. Deze aanpassingen kunnen een enorme invloed hebben op je gezondheid en gaat overgewicht tegen.

Hoe zit dat met voeding?

Huisarts Tamara de Weijer sprak in de lezing over wat ’voedingstechnisch’ goed voor het lichaam is.

“Eet zoveel mogelijk plantaardig”, zegt zij. Dat is iets waar Jouis zich bij aansluit en een belangrijk kernpunt in het leven van de vijf Blue Zones. Door een gevarieerd, plantaardig voedingspatroon te hanteren leven zij stukken gezonder. Haal de Blue Zone-keuken ook bij jou in huis en neem eens een kijkje op onze receptenpagina!

“Veel mensen eten lightproducten, stop daar mee!”, vult De Weijer aan. Zij geeft in haar presentatie aan dat lightproducten niks bijdragen aan het lichaam. Het hongerhormoon is bij het consumeren van lightproducten vele malen hoger, terwijl het verzadigingshormoon veel lager ligt.“In lightproducten worden vetten eruit gehaald en suiker erin gedaan.“ Dit zorgt er uiteindelijk voor dat lightproducten een veel hogere ‘dooreetfactor’ hebben wat resulteert in meer trek en leidt tot meer eten.

Wat wel goed is zijn groenten, noten en zaden. Eet je dit in combinatie met onbewerkte olijfolie kan dit zoveel invloed hebben op de gezondheid van jouw lichaam. Zuivel en vlees zijn niet slecht, mits het niet leidend is in jouw voedingspatroon. Zorg dat je voldoende varieert, dat is de sleutel tot succes.

Laat je iedere dag inspireren door iets uit de Blue Zones

Eén van de makkelijkste manieren om steeds een betere versie van jezelf te worden is door iedere dag naar de toekomst te kijken. Wat is mijn doel in het leven? En wat kan ik daar nu aan doen.

Tot slot

Doe het niet allemaal tegelijk. Verbeter je levensstijl stap voor stap, want de kans is het grootst dat het dan ook het meest succesvol is. De Jouis-community is er voor elkaar. Wij staan voor een kwalitatief leven en vooral: kwalitatief oud worden.

Het Jouis-team wil je het allerbeste wensen voor 2021. Na een ontzettend pittig jaar, hopen wij ook in dit jaar een steentje bij te kunnen dragen naar een vitaal en gelukkig leven!


Misschien vind je dit ook leuk:

Asperges

Asperges

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven als je dit al eens gedaan hebt.
Je wordt dan automatisch al voorzien van nieuws en updates.